Japonya Dünya Mirası Listesi Unesco
Japonya Dünya Mirası listesinde çok kıymetli yerlere sahiptir. Kendine has doğal güzelliği, günümüzde hala var olan zengin çeşitlilikteki yapıları ve diğer birçok kültürel özelliklerin sahibi Japonya; kendine özgü bir kültür tarihi ile Temmuz 2017 itibariyle Unesco Dünya Mirası listesinde 21 mirasa sahiptir. Fotoğrafını eklediklerim ziyaret ettiğim yerlerdir. Kalanları ise ilerleyen zamanlarda nasipse ziyaret edip burada güncelleme yapacağım. Şimdi ise gelelim Japonya Dünya Mirası listesine;
Japonya Dünya Mirası Sözleşmesi
Resmi olarak Dünya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Konvansiyonu kapsamında Dünya Mirası Sözleşmesi, UNESCO’nun 17. Genel Konferansı tarafından 16 Kasım 1972 tarihinde kabul edildi. Doğayı koruma ve kültürel özelliklerin korunması kavramlarını birbirine bağlamanın önemli bir adımı olan konvansiyonun amacı, tüm insanlığın kültürel mirasının vazgeçilmez bir parçası olan yerleri ve özellikleri korumak ve muhafaza etmektir.
Bu sözleşme, tarihi ve arkeolojik alanlar, anıtlar ve yapı grupları ile doğal özellikler, doğal alanlar, coğrafi ve fizyografik oluşumları içerir. Sözleşme ayrıca, imzalayan ülkelerin görevlerini de tanımlar ve Dünya Mirası Fonu’nun, teknik destek yardımı için nasıl kullanılacağını belirtir.
Temmuz 2017 itibariyle, 193 ülke sözleşmeyi onaylamış ve Dünya Mirası Listesine toplam 1.073 mülk yazılmıştır. Dünya Mirası Sözleşmesinin 40. Yıldönümü Kapanış Etkinliği Kasım 2012’de Kyoto’da gerçekleştirildi.
Japonya Dünya Mirası Kültürel Alanlar
Horyu-ji Bölgesi’ndeki Budist Anıtlar (1993)
Nara’da bulunan Horyu-ji tapınağı, 7. Yüzyılın başlarında Prens Shotoku’nun (574-622) emriyle, Budizmi Japonya’ya tanıtmak amacıyla inşa edilmiştir. Tapınak, 670 yılında ateşle tahrip edilmiş olsa da, kısa süre sonra Batı Cephesi olarak adlandırılan bölümü, daha büyük bir ölçekte yeniden inşa edilmiştir. Mevcut pagoda, ana salon (kondo), iç kapı (chumon) ve çevredeki koridorların bir kısmı, 7. yüzyılın sonlarından 8’inci yüzyıla kadar, dünyanın en eski ahşap yapılarıdır. Doğu Bölgesi ise, 8. yüzyılda eklenmiştir. Dünya Mirası kapsamında buraya ait 48 yapı bulunmaktadır.
Japonya Dünya Mirası Fujisan (Fuji Dağı) (2013)
3,776 metre yükseklikte olan Fuji Dağı (Fujisan), Shizuoka ve Yamanashi ilçelerini kapsayan, Japonya’nın en yüksek dağıdır. Fujisan’ın karla kaplı görüntüsü, tüm dünyaca tanınan Japonya’nın ikonik bir semboldür. Edo döneminden (18. yüzyıl) bu yana patlak vermemiş olmasına rağmen aktif bir yanardağdır.
Fujisan, kutsal ve sanatsal manzarasının özünü yansıtan 25 bölgeden oluşmaktadır. “Fujisan” uzun zamandır sanatçı ve şairlere ilham veren bir nesne olmuştur. 12. yüzyılda Fujisan, Shinto unsurları dahil olmak üzere Budizm için bir eğitim merkezi oldu. Japon sanatındaki temsili 11. yüzyıla kadar uzansa da 19. yüzyılda çam ağacı bahçeleriyle kum plajlarından gelenler de dahil olmak üzere ağaçkakan izleri Fujisan’ı uluslararası kabul görmüş bir Japon simgesi haline getirdi. Fujisan, aynı zamanda batı sanatı üzerinde de derin bir etki yarattı.
Japonya Dünya Mirası Ryukyu Krallığının Gusuku Bölgesi (2000)
Ryukyu Krallığı, 15. yüzyılda 400 yıl boyunca Okinawa ve diğer birçok adalar da dahil olmak üzere Ryukyu takımadalarına hükmetmiştir. Gusuku kelimesi Ryukyu lehçesinde “kale” veya “muhafazalı yüksek yer” anlamına gelir. Buraya ait dokuz özellik, bu adalarda gelişen farklı kültürün önemli eserleri olan kale kalıntıları ve kutsal alanları içermektedir. Naha şehrinde bulunan Shuri Kalesi, Ryukyu Krallığı’nın ana kalesi olarak hizmet vermiştir.
Japonya Dünya Mirası Himeji Kalesi (1993)
Hyogo Eyaleti, Himeji şehrinde bulunan Himeji kalesi, uzun beyaz zarafeti nedeniyle Şirasagi (Beyaz Heron) Kalesi olarak da bilinir. Kale, ilk olarak 14. yüzyılın ortalarında inşa edilmiş olmasına rağmen, mevcut 83 yapının çoğu 1601 ve 1609 yılları arasında inşa edilmiştir. Japon kale mimarisinin en güzel örneği olan Himeji kalesi hem gösterişli hem de zorlu bir askeri sığınaktır.
Himeji Kalesi’nin mimarisi zekice tasarlanmıştır. Kalenin dış duvarları geçildikten sonra, kolayca savunulan geçitlerden oluşan birçok labirent inşa edilmiştir. Ana kale 45 metre (148 ft) yükseklikte bir tepede yer alır ve bitişik batı bölümü ve diğer dış bölümlerle çevrilidir. Kale dışarıdan beş kat yüksek görünse de aslında içinde yedi kat bulunur.
Japonya Dünya Mirası Hiraizumi (2011)
Tohoku bölgesinin merkezinde yer alan Hiraizumi, 11. yüzyılın sonlarından itibaren 100 yıldan uzun bir süre Tohoku bölgesini yöneten Oshu Fujiwara klanının tapınaklarına, bahçelerine ve diğer tarihi kalıntılarına ev sahipliği yapmaktadır.
Belirlenen bölge ayrıca kutsal bir dağ içermektedir. Eşsiz Japon mimarisi ve peyzaj teknikleriyle yapılmış olan bu tapınak ve bahçeler, barış dolu bir dünyayı ifade eden ve bir Budist düşünce yolu olan “Saf Toprak Budizmi”nin ideallerini temsil etmektedir. Özellikle altın buda heykellerini barındıran Chuson-ji Tapınağı ve göletin Saf Toprağı temsil ettiği Motsu-ji Tapınağı burada bulunmaktadır.
Japonya Dünya Mirası Hiroşima Barış Anıtı (Genbaku Kubbesi) (1996)
Genbaku Kubbesi veya Atom Bombası Kubbesi olarak da bilinen Hiroshima Barış Anıtı, 6 Ağustos 1945’te Hiroşima’ya atılan atom bombasının patlaması sonrasında o günkü gibi korunmuştur. Hiroshima Barış Anıtı, 6 Ağustos 1945’te Hiroşima’ya atılan atom bombasının sıfır noktası olarak bilinir. Şu anda Genbaku Kubbesi olarak bilinen bina olan Hiroşima Valiliği Endüstriyel Tanıtım Salonu’nun 160 metre güneydoğusundadır. Hiroşima Barış Anıtı, “insanlığın şimdiye kadar yarattığı en yıkıcı gücün ortaya çıkmasını izleyen yarım yüzyılı aşkın bir süredir dünya barışının başarısının sağlam ve güçlü bir sembolüdür” şeklinde ifade edilir.
Japonya Dünya Mirası Eski Kyoto Tarihi Anıtları (Kyoto, Uji ve Otsu Kentleri) (1994)
Japonya’nın eski başkenti Kyoto, 794’ten 1868’e kadar imparatora ev sahipliği yaptı. Kyoto; budist tapınakları, şinto mabetleri ve imparatorluk villaları da dahil olmak üzere geleneksel mimarinin inanılmaz zenginliğiyle 1000 yıldan fazla bir süredir Japon kültürüne ev sahipliği yapıyor.
Kiyomizudera tapınağı, doğuya bakan şehir manzarasıyla ve geniş verandası ile ünlüdür. Tapınaklar Kinkakuji (Altın Köşk Tapınağı) ve Ginkakuji (Gümüş Köşk Tapınağı), 15. yüzyılda devrin önde gelenlerine ait villalar olarak hizmet vermiştir. Zen Tapınağı Ryoanji ise, Japonya’nın en ünlü zen tarzı kaya bahçesine ev sahipliği yapmaktadır. Zarif Nijo Kalesi, Kyoto’ya yaptıkları ziyaretler sırasında Tokugawa shogunlara ev sahipliği yapmıştır. Uji şehrinde Kyoto’nun güneyinde yer alan tapınak Byodoin, Heian dönemi (794-1185) mimarisinin en iyi örneklerinden biri olan Hoodo’ya ev sahipliği yapmaktadır.
Japonya Dünya Mirası Eski Nara Tarihi Anıtları (1998)
Nara, 710’dan 784’e kadar Japonya’nın başkenti olarak görev yaptı. Çin’den kültürel (edebiyat, sanat, mimarlık, vb.) ve dini etkileri çeken şehir, Japon kültürünün müreffeh bir merkezi haline geldi. Nara, Japonya’daki Budizm’in en önemli merkeziydi.
En çarpıcı olanı Todaiji Tapınağı’nın büyük buda salonudur. Dünyanın en büyük ahşap yapılarından biri olan ve Nara’nın büyük budası olarak bilinen 15 metre bronz heykeli içinde barındırır. Budist mimarisinin önemli örneklerine; Kofukuji, Yakushiji ve Toshodaiji tapınaklarında da rastlanmaktadır. Kasuga-Taisha Mabedi, benzersiz Shinto tapınak mimarisi (kasuga-zukuri) tarzı ile dikkat çekmektedir.
Shirakawa-go ve Gokayama Tarihi Köyleri (1995)
Shirakawago ve Gokayama bölgesindeki Ogimachi, Ainokura ve Suganuma’nın üç dağ köyü, gassho-zukuri tarzında inşa edilmiş birçok çiftlik evi barındırmaktadır. Bu evlerin dik saz çatıları, yoğun kar yağışına dayanabilecek şekilde tasarlanmıştır. Köylerin kış görüntüsü ise bambaşkadır. Evlerin üst katları, ipekböceklerini yetiştirmeye elverişli şekilde inşa edilmiştir.
Shirakawa-go bölgesinde birçok sazlı gasho-zukuri çiftlik evini görebilirsiniz.
Itsukushima Shinto Tapınağı (1996)
Itsukushima Tapınağı 593 yılında kurulmuştur ve antik çağlardan beri kutsal kabul edilen bir Hiroşima Körfezi adası olan Miyajima‘da yer almaktadır. Tapınak, körfeze 160 metre mesafede bulunan büyük torii kapısı ve yüksek gelgitte suyun üstünde yüzen eşsiz tapınak binalarıyla ünlüdür.
Hiroşima Körfezi’nin suları üzerine inşa edilen Itsukushima Mabedi, Japonya’daki en güzel üç manzaradan biri olarak kabul edilir.
Iwami Ginzan Gümüş Madeni ve Kültürel Peyzajı (2007)
Shimane Eyaletindeki Oda şehrinde bulunan Iwami Ginzan Gümüş Madeni, 16. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar yaklaşık 400 yıl boyunca işletilmiştir. Gelişmiş madencilik tekniklerinin tanıtılmasının ardından, 16. ve 17. yüzyıllarda Ginzan madeni, gümüşün uluslararası ticarette kullanıldığı Japonya ve Asya’nın ekonomik gelişimine katkıda bulunmuştur.
Okinoshima Kutsal Adası ve Munakata Bölgesi (2017)
Okinoshima, Fukuoka Eyaleti’ndeki Munakata Şehri kıyılarından yaklaşık 60 kilometre uzaktadır ve Okitsu Miya ve Nakatsu Miya’nın türbelerini içermektedir. Bütün ada, Munakata Taisha’nın (Munakata Tapınağı) semtleri içinde yer almaktadır ve dinen kutsal sayılmaktadır. Dördüncü ve dokuzuncu yüzyıl arasında, bu kutsal bölgede, Kore Yarımadası ve Çin Halk Cumhuriyeti ile ticaretin güvenliği ve başarısı için dua etmek üzere büyük dini festivaller düzenlenmiştir. Bölgede neredeyse dokunulmamış değerli arkeolojik izler vardır.
Kii Sıradağları Kutsal Bölgesi ve Hac Yolları (2004)
Yoshino, Omine, Kumano Sanzan ve Koyasan’ın kutsal alanları, eski başkent Nara ve Kyoto şehirlerinin güneyinde yer alan Kii Dağları’nda yer almaktadır. Yoshino ve Omine, Shinto’nun unsurlarını içeren bir Budist mezhebi olan Shugendo’nun birçok dağ tapınağını içerir. Kumano Sanzan, Kumano bölgesinde bulunan üç Shinto mabedinin kolektif ismidir. Koyasan ise aynı dağda bulunan bir Budist manastır kompleksidir.
Nikko Tapınakları (1999)
Nikko, Tokugawa Shogunate’nin (feodal hükümet) kurucusu Tokugawa Ieyasu’nun türbesine ev sahipliği yapan ve 17. yüzyılda kurulan ünlü Şinto türbesi Toshogu’nun bulunduğu bir şehirdir. Yomeimon olarak bilinen ana kapı gibi diğer tapınak yapıları da, güzel oyulmuş ve parlak boyalı figürlerle cömertçe dekore edilmiştir. Ayrıca Nikko’da, Futarasan Mabedi, budist tapınağı Rinnoji ve Toshogu’nun yapıldığı zaman etrafına dikilen büyük sedir ağaçları ormanı vardır.
Tomioka İpek Fabrikası ve İlgili Bölgeler (2014)
Tomioka İpek Fabrikası, Gunma Eyaletinin güneybatı kesiminde kurulan Japonya’nın ilk mekanize edilmiş ipek-sarma fabrikasıdır. Batılı teknolojiyi kullanan bu fabrika, 140 metre uzunluğundaki bir değirmende 300 havzaya sahip ipek sarma makinelerini kullanarak dünyanın en büyük ipek fabrikalarından biri haline gelmiştir. Bu fabrika sayesinde ipek, dünyanın dört bir yanına ulaşarak insanların hayatlarına ve kültürlerine dokunmuş oldu.
Japonya’nın Meiji Sanayi Devrimi Bölgesi; Demir ve Çelik, Gemi İnşası ve Kömür Madenciliği (2015)
19. yüzyılın sonları ile 20. yüzyılın başları arasında, demir-çelik, gemi inşası ve kömür madenciliği endüstrilerinin temelleri kuruldu ve bunlar daha sonra Japonya’da kilit sektör haline geldi. Batı endüstrisini taklit eden ve teknolojiyi yurtdışından alan Japonya’nın sanayileşmesi, ülke çapında insanların çabalarının bir sonucu olarak sadece 50 yıl içinde gerçekleşti. Japonya’nın batılı bür ülke olmadan batılı bir ülke gibi başarıyla sanayileşme hikayesinin aktarıldığı bu yerlerde, Meiji sanayi devrimine işaret eden tam 23 dünya mirası bölgesi bulunmaktadır. Bunlar Kyushu, Tohoku ve Kanto bölgelerindedir.
Japonya Dünya Mirası Le Corbusier’in Mimari Çalışması (2016)
İsviçre’de doğmuş ve Fransa’da ün yapmış mimar Le Corbusier, 20. yüzyılın başından sonra önemli bir mimar olarak tarihe geçmiştir. Ueno’daki Tokyo Ulusal Sanat Müzesi, Japonya’da tasarladığı tek binadır. 1959’da tamamlanan bu mimari eser, üslubu, eğimleri ve doğal ışık kullanılarak aydınlatma planlamasını da içeren tarzıyla dikkat çekiyor.
Japonya Dünya Mirası Doğal Alanlar
Ogasawara Adaları (2011)
Otuzdan fazla adadan oluşan bu yer, Tokyo’nun yaklaşık 1000 km güneydoğusunda Pasifik Okyanusunda yer almaktadır. Bu adalar, Chichijima ve Hahajima’nın dışında bulunur ve çok çeşitli flora ve faunanın yanı sıra güzel manzaraya da ev sahipliği yaparlar. Bu adalara özgü birçok yaşam formu vardır. Bu adalarda, Pteropus pselaphon gibi 600’den fazla endemik hayvan ve bitki türü vardır. Paha biçilmez bir ekosisteme sahip bu adalarda, nesli türkenmekte olan 57 bitki ve hayvan türü vardır.
Shirakami-Sanchi (1993)
Japonya’nın Honshu adasının kuzey kesiminde yer alan Shirakami Dağları, Siebold’un kayın ağaçlarının olduğu balta girmemiş bakir ormanlarla kaplıdır. Birçok Japon kuş türü ve siyah ayılar bu ormanlarda yaşar.
Shiretoko (2005)
Shiretoko Yarımadası, Japonya’nın en kuzeyindeki Hokkaido adasının kuzeydoğusunda yer almaktadır. Yoğun iğne yapraklı ağaçlardan oluşan orman ve büyük bir volkanik alan ile kaplı bu bölge, Japonya’nın en vahşi bölgelerinden biridir. Karasal ve deniz ekosistemlerinin etkileşimine mükemmel bir örnek olan Shiretoko, nesli tükenmekte olan bazı bitki ve hayvan türleri için önemli bir habitattır.
Yakushima (1993)
Yakushima adasının beşte birinden fazlası dünya miras alanı olarak kabul edilmiştir. Japonya’nın en yoğun yağışını alan adasıdır. Subtropikal kıyı bölgelerine ve Kyushu bölgesindeki en yüksek dağa sahiptir. Ormanlar binlerce yıllık birçok Japon sedir ağaçları içerir. Jomon Sugi olarak bilinen ağaçlardan birinin, 7000 yaşından fazla olduğu tahmin edilmektedir.
Japonya Dünya Mirası gerek doğal alanlar gerekse mimari yapılarıyla dünya mirası listesine adını kazımış durumdadır. Her ne kadar Türkiye de bu konuda birçok miras alanlarına sahip ise de Japonya gibi kıymetini bilmekte midir, tartışılır. Umulur ki, Türkiye gibi medeniyet merkezi bir coğrafya da aynı Japonya gibi kendini dünyaya yeterince tanıtır.