Japonya Gezgini

Japon Ulusal Marşı ve Japon Bayrağı

Japon Ulusal Marşı ve Japon Bayrağı

Japonya’ya ilk geldiğim zaman dikkatimi çeken bir şey oldu. Nerde bu japon bayrağı, niye asmıyorlar, neden japon bayrak direkleri yok? Belediyelerde, turistik yerlerde ve tapınaklarda hiç bayraklara rastlamadım. Ama bir etkinlik olduğu zaman, festival olduğu zaman veya bir spor müsabakası olduğu zaman birçok yerde gördüm. Evet, bu sefer sizlere Japon ulusal marşı ve Japon bayrağı konusunu ve bulunuş hikayesini yazdım.

Japon Ulusal Marşı ve Japon Bayrağı

Japon bayrağındaki kırmızı çember güneşi simgeliyor. Japonya’nın ulusal bayrağı “Hinomaru” olarak adlandırılıyor. Hinomaru, kelimenin tam anlamıyla “güneş çemberi” anlamına geliyor. Güneş çemberi sembolünün ilk olarak bayraklar ve pankartlarda kullanıldığı biliniyor. Bununla birlikte, 12. yüzyılda samuray savaşçılarının (bushi) güç mücadelesi sırasında kullandıkları bushi gunsen olarak bilinen alet üzerinde de güneş çemberinin bulunduğu biliniyor.

15. ve 16. yüzyıllarda, çeşitli askeri alanlar için hinomaru, bir nizam simgesi olarak kullanıldı. 1600’de Sekigahara Muharebesini tasvir eden bir resimde hinomaru motifi bir askeri güç sembolü olarak işlenmiştir. Beyaz zemin üzerine kırmızı bir daire en yaygın kullanımı olmasına rağmen, koyu mavi zemin üzerine altın çember örnekleri de bulunmaktadır.

Japon Ulusal Marşı ve Japon Bayrağı

Shogun Taşıyan Gemilerde Güneş Çemberi Bayrakları

Ülkenin bir sembolü olarak hinomaru, 16. yüzyılın sonlarında Toyotomi Hideyoshi ve 17. yüzyılın başlarında Tokugawa Ieyasu tarafından, yurt dışına gönderilen ticaret gemilerinin bayraklarında kullanılmıştır. Onyedinci şehir Edo’yu (bugünkü Tokyo) konu alan bir çalışmada, shogun taşıyan bir geminin sembolü olarak hinomaru bayrağı kullanıldığı biliniyor.

Japon Ulusal Marşı ve Japon Bayrağı

Japon Bayrağı Hinomaru

 

Bayrağın dikey-yatay oranı 2: 3 olarak ayarlanır; disk tam merkeze yerleştirilir; ve diskin çapı dikey ölçümün beşte üçüne eşittir.

Sakoku ya da “ulusal inziva” (1639-1854) döneminde, Çin, Kore ve Hollanda dışında tüm yabancı ülkelerle ticaret ve diğer ilişkiler yasaklanmıştı. Tokugawa, 1854’ten sonra diğer ülkelerle (Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya dahil) ticaret yapmaya başladı. Japon ticaret gemileri tekrar hinomaru bayrağı kullanmaya başladı. 1854 yılında Tokugawa, Satsuma bölgesinden Shimazu Nariakira’nın bir önerisini kabul etti ve Japon gemilerinin, yabancı gemilerle karıştırılmaması için beyaz bir arka plana sahip bir hinomaru bayrağı kullanmaya karar verdi. Bir hinomaru bayrağı, 1860 yılında Amerika’ya gönderilen ve Japon yetkilileri taşıyan resmi gemi Kanrinmaru’da kullanılmıştır.

Japon Ulusal Marşı ve Japon Bayrağı

Modern Japonya’nın Bayrağı Olarak Hinomaru

1868’de Meiji hükümeti, Tokugawa ailesinin politik gücünü kaybetmesiyle kuruldu. 27 Ocak 1870 tarihinde Büyük Devlet Konseyi (Dajokan) tarafından verilen 57 sayılı Tebliğ uyarınca, Hinomaru resmi olarak ticari gemilerde Japonya bayrağı ilan edildi.

Hinomaru ilk olarak, 1872’de, ay takviminin resmi olarak güneş takvimi ile değiştirilmesinden bir yıl önce hükümet binalarında kullanılıyordu. O zamanlar sıradan aileler ve sivil toplum kuruluşları, Hinomaru’yu ulusal bayramlarda sergileme arzusunu da dile getirdiler. Sonraki yıllarda, Hinomaru’nun Japonya’yı simgeleyen bayrak statüsünü güçlendiren bir dizi bildirim ve belge yayınlandı.

Japon Ulusal Marşı ve Japon Bayrağı

Japon Milli Marşı

Japonya’nın milli marşı olan “Kimigayo” eski bir şiirden alınmıştır. Japonca, sözler şu şekildedir:

Kimigayo wa (Senin devrin)
Chiyo ni yachiyo ni (binlerce yıl sürsün)
Sazare-ishi no (çakıl taşları)
Iwao to narite (büyük kaya olana)
Koke no musu made (ve yosun tutana dek)

Hükümet, bir yasa tasarısı ile mecliste “Kimigayo” marşı anlamını ve ülkenin bayrağını görüşerek tanıtmıştır. Başbakan Obuchi Keizo, 29 Haziran 1999’da düzenlenen dernek temsilciler meclisi oturumunda şöyle demiştir: “Kimigayo, Japonya’nın şu anki anayasası altındaki “Kimi” sembolü olan İmparatoru temsil ediyor. Kimigayo, bir bütün olarak, İmparatorluğa sahip olan halkın birliğini simgeleyen, ülkemizin varlık durumunu tasvir eden bir semboldür. Marşın sözleri ise ülkemizin kalıcı refahı ve barışı için dua ettiğimizi gösterir.”

Marş, her ne kadar eski bir şiirden alıntılansa da kimin yazdığı bilinmiyor. Çok erken zamanlardan beri şiir, önemli olayları kutlamak için ve önemli olayların kutlandığı ziyafetlerde okundu. Sözler genellikle yokyoku (Noh performanslarında), kouta (shamisen eşliğinde popüler şarkılarda), joruri (shamisen eşliğinde dramatik anlatılarda), saireika (festival şarkılarında) ve biwauta’da (biwa ile şarkılarda) kullanılmıştır. Sözler aynı zamanda masallarda ve diğer öykülerde de kullanıldı. Hatta Edo döneminde ukiyo-zoshi olarak bilinen popüler kurgu ve mizahi kyoka koleksiyonlarında da kullanılmıştır.

Japon Ulusal Marşı ve Japon Bayrağı

“Kimigayo” Müziği

Meiji döneminin başladığı zaman Japonya’nın milli marşı yoktu. 1869’da, Yokohama’da çalışan İngiliz askeri bir hoca John William Fenton, Japonya’nın milli marşı olmadığını öğrendi. Fenton, milli marşın gerekliliğini vurguladı ve eğer birileri sözleri verirse, müzik besteleyebileceğini söyledi.

Belirli görüşmeler yaptıktan sonra, Japon ve Çin tarihi ve edebiyatından çok iyi haberi olan, günümüzün Kagoshima Eyaletinden, Topçu Kaptan Oyama Iwao’dan (1842–1916), böyle bir marş için uygun kelimeleri bulmasını istedi. (Oyama daha sonra ordu bakanı ve mareşal oldu.)

Fenton, kendi müziğini Oyama tarafından aldığı “Kimigayo” kelimelerine aktardı ve ilk “Kimigayo” marşı ortaya çıkmış oldu. Bununla birlikte melodi, bugün bilinenden tamamen farklıydı. 1870’de bir askeri geçit töreninde tecrübe edildi. Ancak daha sonra eksik olduğu düşünüldü ve bir revizyon gerekliliği ortaya çıktı.

1876 ​​yılında, Deniz Bandosu müdürü Nakamura Suketsune, müziği değiştirmek için Donanma Bakanlığına başvurdu. Emperyal mahkeme, 1880 yılının Temmuz ayında, dört kişiyi, müziği gözden geçirmek için bir komiteye çağırdı. Bunlar; Donanma Orkestrası yönetmeni Nakamura Suketsune; ordu bando yönetmeni Yotsumoto Yoshitoyo; gagaku (Japon mahkeme müziği) performansları müdürü, Hayashi Hiromori; ve donanmayla çalışan Franz Eckert’tir (bir Alman eğitmen).

Sonunda Hayashi Hiromori tarafından üretilen bir melodi, gagaku’da kullanılan geleneksel ölçeğe göre seçilmiştir. Eckert, dört bölümlük bir vokal düzenlemesi yaptı ve yeni milli marş, ilk olarak, 3 Kasım 1880’de Meiji İmparatorunun doğum gününde, imparatorluk sarayında sunuldu. Bu, bugün bildiğimiz “Kimigayo” Japon ulusal marşı’dır.

Japon Ulusal Marşı ve Japon Bayrağı

Japon Milli Marşı

Japon Ulusal Marşı ve Japon Bayrağı

Çağdaş Japonya’daki Hinomaru ve “Kimigayo”

Bugün, Hinomaru ve “Kimigayo” ulusal bayram törenleri, önemli günlerde ve yurt dışından gelen devlet misafirlerini karşılama törenlerinde sergilenmektedir.

Buna ek olarak, birçok Japon vatandaşı Hinomaru’yu ön kapılarının dışında ulusal tatillerinde sergiliyor. “Kimigayo” müziği, Japon takımlarının temsil edildiği uluslararası spor etkinlikleri ile resmi olmayan etkinliklerde de çalınıyor. Pek çok kişi tarafından Japonya’nın ulusal sporu olarak kabul edilen sumo turnuvalarında, ulusal marş genellikle ödül töreninden önce çalınıyor.

Hinomaru’nun ve Kimigayo’nun geniş kullanımının geleneksel olarak kabul gördüğünü söyleyen hükümet, 21. yüzyılın arifesinde, yazılı hukukta açık bir temele sahip olmasını uygun gördü. Ulusal bayrak ve marş olarak Hinomaru ve Kimigayo’yu sunan bir yasa Haziran 1999’da meclise sunuldu. Ulusal Bayrak ve Milli Marşla İlgili Kanun, 9 Ağustos 1999 tarihinde meclis tarafından kabul edildi.

Japon ulusal marşı ve Japon bayrağı konulu yazımın burda sonuna geldik. Japon bayrağının ve marşının nasıl bulunduğuna dair hikayeler umarım sizin de hoşunuza gitmiştir. Japonların milliyetçi bir toplum olduğu, onların bayrak ve marş konusuna yakın tarihlerde bile ne kadar ilgili olduklarıdan anlaşılmaktadır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Japonya Gezgini © 2018 - Dijital Reklam Ajansı We Dijital