![Japonya Dünya Mirası Listesi Unesco](https://www.japonyagezgini.com/wp-content/uploads/2018/09/Kapak-382x215.jpg)
Japon Bahçesi
![Japon Bahçesi](https://www.japonyagezgini.com/wp-content/themes/safirblog/lib/timthumb.php?src=https://www.japonyagezgini.com/wp-content/uploads/2018/10/Japonca-tercüme-ve-Tercümanlık.jpeg&w=770&h=433)
Japon Bahçesi
Geleneksel bir Japon bahçesini, ağaç ve çalılara ek olarak bir sanat eseri edasıyla dizilmiş taşlar, kayalar, tepecikler, göletler ve akan sular oluşturur. Geometrik olarak ağaç ve kayalarla dizayn edilmiş batı tarzı bahçelerin aksine, Japon bahçesi bir doğa filmi havasında dizayn edilmiş saf ve kendine has bir karaktere sahiptir.
![](https://www.japonyagezgini.com/wp-content/uploads/2018/05/Eikando-Tapınağı-Kyoto.jpg)
Eikando Tapınağı, Kyoto
Bahçe tasarımcıları, manzara oluştururken 3 temel prensibi benimsemişler. Bunlar; minyatürleştirme, sembolleştirme ve modelleme. İlk prensibe göre dağ ve nehir manzarası uygun bir ölçekte uygun bir yerde düzenlenerek yapılır. Bunun anlamı, ideal bir dağ evi manzarasının bir şehirde dahi hissettirilebilmesidir. İkinci prensip olan sembolizasyon ile bir deniz kenarı manzarasının özeti mahiyetinde, örneğin beyaz kum kullanımı sonucu deniz temalı bir bahçe çalışması yapılabilir. Son prensip olan modelleme ile bahçenin arka planında bir okyanus veya dağ manzarası çalışılabilmektedir.
![](https://www.japonyagezgini.com/wp-content/uploads/2018/05/Korakuen-Bahçesi-Okayama.jpg)
Korakuen Bahçesi, Okayama
![](https://www.japonyagezgini.com/wp-content/uploads/2018/05/Hokyoin-Tapınağı-Kyoto.jpg)
Hokyoin Tapınağı Bahçesi, Kyoto
Japon bahçelerinin en temel öğelerinden olan taş düzenleme sanatı bir düşünce okulunu temel alır ve bir grup kayadan oluşur. Eski zamanlarda Japonlar, kayalarla çevrili bu yerlerde Tanrıların olduğuna inanır ve bu yere Amatsu iwakura “cennetlik bariyer” ya da “cennetlik mahal” adını verirlerdi. Bu alan bir grup ağaç, hendek veya su ile çevirilerek adı “ilahi çit” olarak nitelendiriliyor.
![](https://www.japonyagezgini.com/wp-content/uploads/2018/05/Kenrakuen-Bahçesi-Kanazawa.jpg)
Kenrakuen Bahçesi, Kanazawa
![](https://www.japonyagezgini.com/wp-content/uploads/2018/05/Bir-Taş-Bahçe-Örneği-Ginkakuji-Tapınağı-Kyoto.jpg)
Bir Taş Bahçe Örneği, Ginkakuji Tapınağı, Kyoto
![](https://www.japonyagezgini.com/wp-content/uploads/2018/05/Kaya-bahçe-Tofukuji-Tapınağı-Kyoto.jpg)
Kaya bahçe, Tofukuji Tapınağı, Kyoto
Japon bahçe tasarımları temelde ikiye ayrılır. İlki olan Tsukiyama; tepelerin ve göllerin oluşturduğu bahçe düzenlemesidir. Hiraniwa ise tepe ve göl bulunmayan düz bir bahçedir. Etrafı tepelerle örülü bir villanın olduğu bahçeler ise çok yaygındır. Düz bahçelerde özellikle içinde çay seramonisinin de yapıldığı “chashitsu” yani çay evleri de çok yaygın olarak karşınıza çıkabilir.
![](https://www.japonyagezgini.com/wp-content/uploads/2018/05/Çay-evi-çevresinde-yeşil-çayımı-yudumlarken.-Yer-Okochi-Senso-Kyoto.jpg)
Çay evi çevresinde yeşil çayımı yudumlarken. Yer Okochi Senso, Kyoto
Japon bahçesi düzenleme sanatına dair anlatacağım tenik bigiler bu kadar. Japonlar kendilerine has bahçe düzenleme sanatını tüm dünyaya tanıtmış durumdadır. Türkiye’de hiç tahmin edemeyeceğiniz birçok ilde bile japon bahçesiyle karşılaşmanız mümkün. Hal böyle olunca, Japonya‘ya gelip meşhur birkaç japon bahçesi görmeden gitmeyin derim. Bahçelerin detaylı anlatımlarını Japonya’yı Keşfedelim kategorisindeki yazıları takip ederek okuyabilirsiniz. Keyifli okumalar diliyorum…
Japonya Gezgini