Hiroşima Kalesi
Hiroşima Kalesi
Tarih, kasım 2016’yı gösteriyorken, ben sınırsız JR tren biletimi (Japan Rail Pass) yanıma aldığım gibi sabahın ilk saatlerinde daha güneş bile doğmadan ilk Shinkansen hızlı trene yetişmeye çalışıyorum. İstasyonlar daha tam kalabalık değil ama herkesin iş güç telaşı varken bendeki telaş başka. Kendimi müthiş bir rota çizmişim ve ilk durağım Hiroşima. Hiroşima istasyonuna vardığımda daha sabahın erken saatleriydi ama benim daha çok yolum olduğundan bu güzel şehre sadece yarım gün ayırabilecektim. Her zaman rotalarımın üstünde olan bu şehre sonunda gelmiştim. Hiroşima’nın en önemli uğrak yeri olan Hiroşima Barış Parkı ve Hiroşima Kalesi istasyona yürüyerek o kadar da uzak olmadığından her zamanki gibi yürümeyi tercih etmiştim. Sağ tarafımda kalenin Ninomaru duvarı yani ikinci savunma çemberi görünüverdi. Hiç affetmeden hemen ilk pozlarımı çektim, tabiki.
Kapıdan girer girmez geniş mi geniş bir avlu sizi kucaklayıveriyor. Kaleye kadar bir müddet güzel ağaçların ve manzaranın tadını çıkara çıkara yürüyorsunuz. Ardından Hiroşima’yı panoramik olarak görebileceğiniz Hiroşima kalesine varıyorsunuz. Gerçekten manzara bir harika.
Hiroşima kanalların bol olduğu bir şehir. Gezerken hem doğaya hem suya doyarak geziyorsunuz. Gerçekten ruhu olan bir şehir. Kalenin balkonundan şehrin manzarasına diyecek yok. Ama kalenin kendi manzarası da bir hayli güzel.
Hiroşima Kalesinin Tarihi
Hiroşima Kalesi bir dağın veya tepenin aksine şehrin tam ortasına düz bir araziye kurulmuş. Beş katlı bir kale olan Hiroşima Kalesi çevresi içi su dolu hendek ile çevrelenmiş. 1589 yılında Mori Teromoto tarafından inşa edilen kale, Japonya’daki birçok yapı gibi Meiji döneminde restore edilmiş ancak 1945 yılındaki atom bombası saldırısında yerlebir edilmiş.
On üç yıl sonra bir kısmı betonarme bir kısmı ise ahşaptan olmak üzere yeniden inşa edilmiş. Kale içinde, kalenin tarihi ve Japonya’daki diğer kaleler hakkında bilgi edinirken, en üst kat balkona çıkarak Hiroşima’nın panoramik manzarasının keyfini çıkarmanız mümkün.
Kalenin ikinci savunma çemberi olarak bilinen Ninomaru kapısı ve duvarları orijinal mimari yöntem ve malzemeler kullanılarak yeniden inşa edilmiş. Kapının yanında kalenin yeniden inşasıyla alakalı bir de sergi yer alıyor.
Japonlar adeta, ‘siz yıkın biz yine aynısını aynı şekilde yaparız’ der gibi yıkılan tarihlerini yeniden inşa ederek tarihleriyle somut bağlar kuruyor ve bu bağı yeni nesillere aktarmayı başarmış bir toplum olmanın haklı gururunu yaşıyorlar.
Hiroşima Kalesine, Hiroşima istasyonundan 1,2,6 nolu tramvay hatlarını kullanarak 12 dakika sonra Kamiyacho durağında inip 10 dakikalık bir yürüyüş ile ulaşabilirsiniz. Sabah 09 akşam 17-18 arası ziyaretlere açık olan kaleye, giriş ücretli iken (370 yen) Ninomaru kapısındaki sergi alanı ücretsizdir.
Japonya’yı keşfetmeye devam etmek için takipte kalın…
Japonya Gezgini