Japonya Gezgini

Altın Mabet; Japonya’da Altın Kaplama Tapınak

03.09.2018
681
Altın Mabet; Japonya’da Altın Kaplama Tapınak

Kinkakuji (Altın Mabet), Kyoto‘nun kuzeyinde, en üstteki iki katı tamamen altın kaplama olan bir Zen tapınağıdır. Resmen Rokuonji olarak bilinen tapınak, shogun Ashikaga Yoshimitsu‘nun villasıydı ve onun vasiyetine göre, 1408’de ölümünden sonra Rinzai tarikatının bir Zen tapınağı haline getirildi. Kinkakuji, benzer şekilde adlandırılan Ginkakuji (Gümüş Köşk) için de bir ilham kaynağıydı. Ginkakuji ise, Yoshimitsu’nun torunu Ashikaga Yoshimasa tarafından, şehrin diğer tarafında birkaç yıl sonra inşa edilmiştir.

Altın Mabet, Kinkakuji

Altın Mabet, Kinkakuji

Japonya’da Altın Kaplamalı Tapınak; Altın Mabet

Kinkakuji, büyük bir gölete bakan etkileyici bir yapıdır ve Yoshimitsu’nun eski emeklilik kompleksinden kalan tek binadır. Kyoto’nun çoğunu tahrip eden bir iç savaş olan Onin Savaşında iki kez olmak üzere tarih boyunca birçok kez yanmıştır. 1950’de bir kez daha fanatik bir keşiş tarafından ateşe verilmiştir. Mevcut yapı 1955’te yeniden inşa edilmiştir.

Altın Mabet, Yoshimitsu döneminde Kyoto’nun zengin aristokrat çevrelerinde gelişen abartılı Kitayama kültürünü yansıtacak şekilde inşa edilmiştir ve her kat farklı bir mimari tarzı temsil eder.

Birinci kat, Heian Dönemi‘nde saray binaları için kullanılan Shinden tarzında inşa edilmiştir ve doğal ahşap sütunları ve beyaz sıva duvarları ile kontrast oluşturur. Shaka Buda (tarihi Buda) ve Yoshimitsu heykelleri birinci katta saklanır. Tapınağın girmesi mümkün olmamakla birlikte, ilk katın ön camları genellikle açık tutulduğu için, heykeller gölete doğru bakıldığında görülebilir.

İkinci kat, samuray konutlarında kullanılan Bukke tarzında inşa edilmiştir ve dış cephesi tamamen altın kaplıdır. İçerideki heykeller halka gösterilmez. Son olarak, üçüncü ve en üst kat bir Çin Zen Salonu tarzında inşa edilmiştir.

Kinkakuji Tapınağı

Kinkakuji Tapınağı

Altın Mabet, Kinkakuji, Kyoto

Ziyaretçiler, Kinkakuji’yi göl tarafından geçtikten sonra, boyalı sürgülü kapıları (fusuma) ile tanınan, ancak kamuya açık olmayan, baş rahibin eski yaşam mahallesinden (hojo) geçerler. Kinkakuji’nin arkasındaki bahçelerin orjinal tasarımları ise Yoshimitsu’nun zamanına aittir. Bahçeler, asla kurumadığı söylenen Anmintaku Göleti ve insanların şans için para attığı heykeller de dahil olmak üzere birkaç ilgi çekici yeri kapsar.

Bahçeye doğru devam ettiğinizde, Edo Dönemi‘nde Kinkakuji’ye katılan Sekkatei Çay Evi‘ne varırsınız. Çıkışta ise hediyelik eşya dükkanları, matcha çay ve tatlılarını alabileceğiniz küçük bir çay bahçesi ve beş bilge kraldan biri olan budizmin koruyucusu olarak bilinen Fudo Myoo heykeli ile Fudo Hall adlı küçük bir tapınak salonu bulunmaktadır. Heykelin, Japon dini tarihinin en önemli figürlerinden biri olduğu kabul ediliyor ve Kobo Daishi tarafından oyulduğu söyleniyor.

Kinkakuji ya da Altın Mabet, aslına bakarsanız Japonya’nın ve Kyoto’nun sembollerinden biridir. Sembol olmasının nedeni eşsiz mimarisi ve çevresindeki doğadır, diyebilirim. Kyoto’ya yolunuz düşerse mutlaka doğasını deneyimlemenizi önereceğim yerler arasındadır. Kinkakuji’yi ya da Altın Mabedi görmeden giden birisine Kyoto’yu görmüşsün diyemem.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Japonya Gezgini © 2018 - Dijital Reklam Ajansı We Dijital